Duális szakmai nap a Miskolci Egyetemen

2018. október 8-án került megrendezésre a Duális Szakmai Nap a Miskolci Egyetemen, melyen az Infoklaszer konzorciumi partnerként vett részt. A rendezvény az EFOP-3.5.1.16-2017-00002 „DUAL DRIVE UNIVERSITY – a Miskolci Egyetem duális és kooperatív felsőoktatási, szakképzési és szakirányú továbbképzéseinek fejlesztése” projekt keretében valósult meg.

A rendezvényt megnyitó Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora után Pflieger Péter, Miskolc város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket.  A köszöntők után Dr. Czap László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese Sikertörténet a duális képzés a Miskolci Egyetemen? című előadása során bemutatta a duális képzés jelenlegi helyzetét a Miskolci Egyetemen, valamint a duális hallgatók által megfogalmazott véleményét és javaslatait is.

Az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter képviseletében Bodáné Tajthy Krisztina, a klaszter igazgatója mutatta be az Infoklaszter duális képzésben betöltött szerpét, az Észak-Magyarországi Informatikai Duális Képző Központot, és az általuk tervezett és fejlesztett DINAMIT rendszerről. A Robbanjon a DINAMIT! – a Duális Információs és Adminisztrációs IT rendszer bemutatása című előadás nem korlátozódott csupán az elméleti háttér bemutatására, hanem a Szakmai Nap résztvevői megtekinthették a már elkészült funkciókat.

Ezt követően Dr. habil Horváth Zita (az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára) informatív előadást tartott „A felsőoktatás válasza a gazdasági kihívásokra – duális képzés” címmel. Mivel a duális képzés során a vállalatok szerepe kiemelkedő, így természetesen képviselőik is szóhoz jutottak a rendezvényen: Szilasi Péter Tamás (Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.), Dési Viktória (MOL Petrolkémia Zrt.) és Bakos András (Jabil Circuit Magyarország Kft.) osztották meg gondolataikat és véleményüket a duális képzésről.

A Duális Szakmai Nap egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, Dr. habil Jakab Nóra vezetésével. A beszélgetésen részt vett Csordás Ottó (KÓKA Kft.), Éliás Bálint (duális hallgató), Dr. habil Fenyves Veronika (Debreceni Egyetem), Dr. Kertész Botond (Colas Északkő Kft.), Laszák Lívia (Joyson Safety Systems Hungary Kft.), Nagy Endre (Ongropack Kft.), Dr. Szabó-Tóth Kinga (Miskolci Egyetem) és Vincze Fanni Virág (duális hallgató) is. A beszélgetés során olyan kérdésekre keresték a választ, mint pl. hogy a hallgatók újra a duális képzést választanák-e, hogyan vélekednek a vállalatok a képzés ütemezéséről, milyen kihívások jelennek meg a képzéshez kapcsolódóan, stb.

A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a duális képzés szereplői megosszák gondolataikat, és előlendítsék a duális képzés további fejlődését, terjedését!


×