Informatikai klasztertalálkozó és karriernap

2018 . szeptember 26-án az Eszterházy Károly Egyetem és az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter közös szervezésében került megrendezésre az Informatikai klasztertalálkozó és karriernap elnevezésű program, az Egyetem C. épületében.

A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a hallgatók és érdeklődők megismerkedhessenek az Informatikai Klaszterrel, annak tagvállalataival valamint a duális képzéssel. A klaszter tagvállalatai közül részt vett a rendezvényen a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Finastra Hungary Kft. és a Szinva Net Zrt. is.

Az előadássorozatot Pénzesné Dr. Kónya Erika, az EKE Természettudományi Karának dékánja nyitotta meg, majd Bodáné Tajthy Krisztina előadása következett, aki bemutatta a klasztert és annak főbb programjait. A prezentációban nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók bevonására és aktivizálására, valamint a már lezárult Okoserdő mobil applikáció fejlesztő pályázat egri résztvevője, Molnár Ádám is részesült egy jelképes jutalomban. A rendezvény első felében informatív, érdekes és a hallgatók számára fontos információkat tartalmazó előadást tartott Madár János, a Szinva Net Zrt. képviselője, Gábor Béla, az IoT Kutatóintézet munkatársa és Kuthy Árpád, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársa.

A rövid szünetet követően a résztvevők megismerkedettek a ZF Hungária Kft. által nyújtott IT lehetőségekkel Farkas Péter jóvoltából. Képet kaphattak a Finastra Hungary Kft. munkájáról és a multinacionális környezetről Kékedi-Kajtor Elina és Hegedűs István segítségével, valamint megismerkedhettek a kutatói munka kihívásaival Vass Dezső (Bay Zoltán Kutatóintézet) szórakoztató és lelkesítő előadása során. Az utóbbi két előadás kiemelten foglalkozott a duális képzéssel, illetve a duális hallgatókra váró kihívásokkal.

A rendezvény hivatalos programja egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, melynek résztvevője volt Árvai László (osztályvezető, Bay Zoltán Kutatóintézet), Bozó Dávid (duális hallgató, Bay Zoltán Kutatóintézet) és Szalai Dávid (végzett duális hallgató, Finastra Hungary Kft.). A beszélgetés fő témája a duális képzés volt, és a hallgatóság olyan információkkal gazdagodott, mint pl. a vállalatok által elvárt hallgatói kompetenciák, a duális képzés tapasztalatai hallgatói és szervezeti szemmel, a vállalatok, a klaszter és az egyetemek szerepe a képzési folyamat során, illetve a folyamatok fejlesztési lehetőségei.

Az előadásokon kívül a résztvevőknek lehetőségük volt személyesen is megismerkedni a résztvevő vállalatokkal a felállított standok mellett, ahol minden kérdésükre választ kaphattak. A rendezvény sikere a résztvevők (előadók és hallgatók) sokszínűségének köszönhető, és remélhetőleg az első Informatikai klasztertalálkozó és karriernapot számos további követi majd, lehetővé téve az egyetemi, vállalati és hallgatói tapasztalatok megosztását valamint a duális képzés népszerűségének növelését.

 

Fotók: Szántó György


×