HUSK-i

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

  1. szeptember elsején elindult az Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft. és a kassai SYNAPSY HUSK-i elnevezésű közös projektje.

Az Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft. vezető partnerként az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap  (web: www.skhu.eu) pályázati konstrukció keretében „HUSK-i" – Innovatív tréningek a fiatal tehetségek helyben tartásáért címmel határon átnyúló projektet valósít meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt címe: HUSK-i – Innovatív tréningek a fiatal tehetségek helyben tartásáért

A projekt kezdő és tervezett végdátuma: 2020.09.01- 2020.04.30.

Prioritási tengely: PT4 – Közintézmények és a határtérségben élők határon átnyúló együttműködésének javítása

Teljes költségvetés: 36 680,75 €

ERFA hozzájárulás: 31 178,64 €

Megvalósító partnerek:

  • Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.
  • SYNAPSY

Az „Innovatív tréningek a fiatal tehetségek helyben tartásáért” projekt elsődleges célja a határtérségben lévő szervezetek közötti együttműködés erősítése, hosszútávú partnerség kialakítása az informatika és az informatikai képzés területén.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megye is jelentős informatikus hiánnyal küzd, mivel jelenleg a hagyományos iskolai oktatásban nincsenek olyan képzések, amelyek naprakész, gyakorlatorientált, piaci körülmények között is hasznos tudást biztosítanának a fiatalok számára speciális informatikai területeken. A HUSK-i projekt ezt a hiányosságot igyekszik pótolni.

A képzés két fő témakörre fókuszál:

  1. Design thinking, melynek segítségével a középiskolások megtanulhatják, hogyan dolgozhatják ki és valósíthatják meg ötleteiket.
  2. Android applikációfejlesztés, amely konkrét, gyakorlatorientált kurzusokon tanítja meg a fiatalokat az alkalmazásfejlesztés alapjaira egy keretprogram segítségével.

A képzés nem titkolt célja az informatikai pálya népszerűsítése. A SYNAPSY is felismerte, hogy az utóbbi években sok tehetséges szlovák fiatal elhagyja a térséget, és más országokban (pl. Csehországban) akar tanulni és dolgozni. Mindkét szervezet ezt a tendenciát igyekszik visszafordítani a régiók tehetségeinek felkarolásával.

A partnerek arra kívánják ösztönözni a középiskolás fiatalokat (14-20 éves korosztály), hogy IT területen tanuljanak tovább. A projekt keretében különös figyelmet fordítanak a lányok bevonására, akik jelenleg erősen alulreprezentáltak ebben az ágazatban.

Számos középiskola csatlakozhat a programhoz a határ mindkét oldalán, a partnerek velük együttműködve szervezik meg a képzéseket.

A projektben kidolgozott képzési anyag segíti a fiatalok döntését az informatikus pálya irányába, orientálja továbbtanulási szándékaikat és karrierterveiket. A vállalkozások középtávon profitálhatnak a mostani középiskolásokból képzett szakemberek tudásából.

A program hosszútávú gazdasági és társadalmi előnyöket biztosít Magyarország és Szlovákia, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megye számára, hiszen közvetett hatásként nő a régiók népességmegtartó képessége. A programterületen kívül eső területek intézményei és fiataljai számára is hasznos tudás megszerzését teszi lehetővé a projekt, mivel a kidolgozott tanagyag ingyenesen hozzáférhető lesz bárki számára magyar és szlovák nyelven egyaránt.

A projekt célkitűzése összhangban van az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program 4. prioritási tengelyével (Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása), hiszen a résztvevő szervezetek, illetve a képzésekbe bevont fiatalok és oktatók között együttműködést alakít ki a határ két oldalán, biztosítva a tudás és a tapasztalatok megosztását.

Média kontakt: Tarjányi-Koczák Mariann (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

                                                                                                                                                                             


×