Nextent Zrt.-Intelligens rezsifogyasztási rendszer

 

 

 

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Átment a teszteken az intelligens rezsifogyasztás fogadó rendszer

 

Miskolc, 2014. január 19.

A Nextent Informatika Zrt. által kifejlesztett intelligens rendszer segítségével a közüzemi szolgáltatók teljesen automatizálhatják a mérőóra-állás bejelentéseket. A fejlesztés során egy több tízezer ügyféllel rendelkező közmű vállalattal közösen tesztelték a rendszert, azon belül is elsősorban a beszédfelismerő modul hatékonyságát.

A telefonon keresztül működő beszédvezérelt kommunikációs rendszer kifejlesztésével a Nextent fejlesztőmérnökei egyszerűvé és bármely napszakban lehetővé tették a közüzemi fogyasztási adatok bejelentését és fogadását. A mesterséges intelligencián alapuló automatizált közüzemi adatokat fogadó rendszer fejlesztése lezárult és túl van az első tesztüzemen.

A közműszolgáltatóval közösen végzett tesztek során szerzett tapasztalatok alapján az uniós fejlesztési projekt során a számértelmezést végző modulokat a fejlesztők jelentősen továbbfejlesztették. A továbbfejlesztés eredményeként mára már nem csak az előre tervezett kettes csoportosításban diktált számokat ismeri fel a rendszer, hanem a tetszőleges tagolású számdiktálás is elérhetővé vált az új rendszerrel. 

A magyar mérnökök által kifejlesztett beszédfelismerő modul fogadja és dolgozza fel a fogyasztó által bediktált adatokat, majd ellenőrzi annak helyességét, és végül rögzíti az adatokat. A technológia emberierőforrás-takarékos, gyors és pontos munkavégzést tesz lehetővé. Külön előnye, hogy párhuzamosan, több csatornán képes fogadni és rögzíteni a fogyasztói mérőóra-állásra vonatkozó bejelentéseket. A közel két éves fejlesztőmunka során létrejött rendszer minden további nélkül integrálható a felhasználó komplex IT-rendszereibe, hogy a rendszer által generált adatok az üzleti folyamatok szerves részévé válhassanak.

A rendszer rugalmas alkalmazhatóságának köszönhetően számos más területen is használható a kifejlesztett technológia. Az automata beszédfelismerő és adatrögzítő technológia minden olyan szolgáltató számára érdekes lehet, amely az ügyfelei adataival folyamatos információhoz kell jusson. A kifejlesztett technológia jól felhasználható nagyobb automata rendszerek részeként, ill. könnyen adaptálható más területekre is, ahol számok és kifejezések felismerése szükséges.

A fejlesztés 2012 elején indult és 2014 januárjában zárul.

 A kutatás-fejlesztési projekt a cég miskolci térségben található innovációs központjában valósul meg, a GOP-1.3.1-11/B-2011-0024 azonosító szám alatt futó beruházást az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió 90.720.000 forinttal támogatja.

A Nextent Informatika Zrt., mint az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter egyik tagja, a pályázatot a klaszter támogatásával hívta életre, melynek tevékenységéről az alábbi oldalon tájékozódhatnak: www.infoklaszter.hu. A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.nextent.hu oldalon olvashatnak.

További információk:

 

Aszalós Kinga                                                                                                                   Tóth Kamilla

marketing manager                                                                                                          +36-209-279-818

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                                                                               E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Nextent Informatika Zrt.

Budapest 1138, Madarász Viktor utca 47-49.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.nextent.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu